Cherry Duyns benoemd tot Professional in residence

Regisseur, programmamaker, theatermaker en schrijver Cherry Duyns is door de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA) benoemd tot Professional in Residence. Duyns geeft het komende semester een seminar over documentaireregie waarin de kwaliteiten van uiteenlopende auteursdocumentaires aan de orde komen

Cherry Duyns is een begrip in de Nederlandse documentaire-, televisie- en theaterwereld. Sinds de jaren zeventig heeft hij bij de VPRO een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Veel bekendheid kreeg Duyns met Herenleed, een droogkomisch programma dat hij samen met vriend en leermeester Armando creëerde voor televisie en theater. Furore maakte hij met zijn documentaireseries Lotgevallen, Levensberichten en Toonmeesters. Schrijver Jeroen Brouwers noemde hem ?de Rembrandt van de Nederlandse documentairemakers voor televisie'.

Duyns won vele prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor De Wording (1988) en de Prix Europa voor de lange documentaire De droom van de Beer (2001). Bij zijn documentaires staan de autonomie van de maker én van de personages voorop. Een altijd integere benadering en zijn melancholie met de humoristische ondertoon typeren zijn werk. Maar voor alles noemt hij zichzelf een verhalenverteller.

Over de Professional in Residence

De afdeling Mediastudies nodigt jaarlijks een of twee eminente professionals op het terrein van haar opleidingen, waaronder Film, Televisie, Nieuwe Media, Archiefwetenschap en Journalistiek, uit om hun ervaring en kennis te delen met staf en studenten. Dat gebeurt in de vorm van colleges en practica. Cherry Duyns is benoemd als Professional in residence aan de UvA voor het tweede semester 2009-2010, dat in februari begint.

Op woensdag 24 februari geeft Duyns een openbare les. Deze vindt plaats om 16.00 uur in het Universiteitstheater,  Nieuwe Doelenstraat 16.
Bron: UvA Persvoorlichting

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten