Brein integreert neuroprothese

Het gebruik van een prothese wordt opgeslagen in het motorische geheugen, alsof het om een eigen lichaamsdeel gaat.
Het brein laat zich eenvoudig in de luren leggen. Gebruik een paar minuten een instrument of een stuk gereedschap, en je hersenen denken dat het een deel van je lichaam is. Erg handig, want als je het nog iets langer gebruikt, kun je het ook aansturen alsof het een deel van je lichaam is.
Hoe is dat mogelijk? Door een motorische herinnering aan te maken, net zoals die bestaan voor het aansturen van armen, benen en de rest van het lichaam. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in PLoS Biology naar aanleiding van onderzoek bij apen. Ze leerden de apen om een cursor op een scherm te besturen met behulp van hun hersengolven. Dat hadden de apen na een dag of vijf geleerd.
Maar belangrijker: in de hersenen was te zien dat zich veranderingen hadden voltrokken. Er was een motorisch geheugen aangemaakt dat de apen gebruikten voor het besturen van de cursor. Het is voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat de hersenen een motorische herinnering kunnen aanmaken om iets te controleren dat geen deel uitmaakt van het lichaam. Dus als je toekomst allerlei gadgets aanstuurt met je hersengolven, dan voelt dat waarschijnlijk heel natuurlijk aan. Je hersenen hebben die gadgets dan geaccepteerd alsof ze een deel van je lichaam zijn.


Geschreven door: Bouwe van Straten

2 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

Beste Nieuwsgier,

als je artikelen overneemt van anderen, doe het dan in ieder geval foutloos. Twee fouten in de titel staat wel een beetje dom voor een nieuwsgier.

De Nieuwsgier zei

Dankje, zo beter?

Een reactie posten