VS opnieuw op oorlogspad in Vietnam

De Verenigde Staten van Amerika gaan op oorlogspad in Vietnam...
...tegen AIDS welteverstaan.

TINH BIEN, Vietnam

Toen haar echtgenoot ziek werd en AIDS kreeg, stuurde de artsen van het ziekenhuis hem weg, bang dat zij besmet zouden raken met het AIDS virus.

"Ze zeiden hem naar huis te gaan en te wachten op zijn dood, want er was niets dat ze voor hem konden doen," aldus Do Thi Phuong. Toen zij ook besmet raakte zocht zij, met het beeld in haar hoofd naast afgewezen ook bespot te worden, dan ook geen hulp. In tegenstelling tot haar man.

Op een gegeven moment kwam de vrouw erachter dat er een AIDS kliniek in Tinh Bien was gevestigt, een plaats waar de Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog Zuid-Vietnamese soldaten trainde.

Tegenwoordig is zij een stuk sterker en gezonder, dankzij een medicijnen cocktail verstrekt door de Verenigde Staten.

De kliniek in Tinh Bien is er één van de 55 door de Verenigde Staten gefinancierde AIDS-klinieken. Deze 55 klinieken zijn onderdeer van PEPFAR, President's Emergency Plan For AIDS Relief, een initiatief  van voormalig president Bush. Een speerpunt van de Bush-regering.
Amerika profileert zich tegenwoordig als zorg- en behulpzaam, in tegenstelling tot wat veel oudere vietnamezen met Amerika zullen associeren. Namelijk bombardementen, machinegeweren en Agent Orange. Het is natuurlijk een mooie bijkomstigheid dat er nu goede aandacht is voor de verenigde staten, maar het hoofddoel is de bestrijding van het AIDS virus.

Op dit moment zijn er 340 HIV patienten onder behandeling bij de klinieken van Bush.
De Verenigde Staten hebben meer dan 300 miljoen Dollar uitgegeven aan de strijd tegen AIDS in Vietnam en verzorgt de medicatie voor meer dan twee-derde van de 32.000 Vietnamezen die onder behandeling zijn.
Met 85 miljoen dollar steun alleen al in 2009 is PEPFAR goed voor 80% van de humanitaire hulp aan het land.

Met het Amerikaanse geld wordt o.a. steun gegeven aan familie van patienten, AIDS preventie programma's opgezet en het uitbannen van het AIDS stigma, dat ingebakken in de Vietnamese denkwijze ligt.

Onlangs werd nog aangetoond hoe hardnekkig het stigma is toen een groep HIV-positieve schoolkinderen die in een door PEPFAR gesteund centrum nabij Ho Chi Minh Stad leven, aangemeld werden bij een lokale basisschool. De volgende dag werden de kinderen alweer van de school gestuurd omdat de ouders van andere kinderen bezwaar maakten.

"Andere kinderen weigerden gewoon om met me te spelen," zei de 13 jarige Huyen. "Ze wezen naar me en zeiden, 'Zij heeft AIDS."

Phuong was ook bang gestigmatiseerd te worden. Lange tijd durfde zij niemand te vertellen over haar HIV-besmetting.
"Op het platteland is het enige dat de mensen weten over AIDS, dat het de 'Ziekte van de Eeuw' is. Ze zijn allemaal bang besmet te raken, dus ontwijken ze je," vertelde Phuong.

Eens zag zij een reportage op televisie waarin verteld werd dat er in Vietnam levensverlengende medicijnen voor AIDS patienten in Vietnam beschikbaar waren. Maar de dokters die zij raadpleegde wisten niet hoe zij eraan konden geraken.

Uiteindelijk hoorde een hulpverlener van een vriend van Phuong dat ze ziek was en nodigde haar uit bij de kliniek in Tinh Bien.

"De dokter en verplegers hier behandelen me gewoon als een patient," aldus de 30 jarige Phuong.

Op het Mai Hoa Centrum, het centrum waar de van school weggestuurde kinderen wonen, staat een herdenkingsmeubelement, waar de urnen van overleden bewoners in bewaard en getoond worden.

"Voor de VS ons voorzag van AIDS medicatie, hadden wij één of twee begrafenissen per dag. Nu hebben we er één per maand," aldus Tran Van Nhan, een vrijwilliger van het centrum.

PEPFAR is bekritiseerd om de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt en om de Amerikaanse boycot op het uitgeven van subsidiegelden aan de uitgave van schone naalden en injectiespuiten. Dit zou volgens PEPFAR drug misbruik in de hand werken. Desondanks zijn besmette naalden de grootste overbrenger van het HIV virus in Vietnam.

Onder de Obama regering wordt deze benadering van PEPFAR heroverwogen. Dat zegt Steve Mills, hij is verantwoordelijk voor de Vietnamese activiteiten van Family Health International. Een non profit organisatie in North Carolina gevestigd. Deze organisatie runt naast de AIDS kliniek in Tinh Bien ook andere programma's in Vietnam en Cambodja. Deze projecten worden gefinancierd door USAID, U.S. Agency for International Development.

Sommige Amerikanen vragen zich af waarom Vietnam gekozen is voor het PEPFAR programma. De prevalentie van AIDS in Vietnam is 0.51% en dat is lager dan in veel andere landen. De meeste van de 15 PEPFAR-landen liggen dan ook in Afrika, Vietnam is het enige Aziatische deelnemende land.

Maar voor Mills is het werken in Vietnam speciaal.

"Ik verbaas me er continu over dat de plekken waar wij werken eerder slagvelden waren," zei hij. Mills leeft nu vijf jaar in Hanoi en heeft een Vietnamees jongetje geadopteerd.

"Als een Amerikaan die zich de oorlog herinnert, verbaad ik me erover dat de Vietnamezen ons toch zo warm verwelkomen, ik ben blij dat we nu terug zijn en kunnen helpen de ontwikkeling van hun gezondheidszorg te verbeteren," aldus Mills

Tinh Bien ligt in An Giang, een arme provincie waar sommige vrouwen hun inkomen uit de prostitutie halen in de casinos en bordelen net over de grens in Cambodja. Hierdoor is in deze provincie niet de besmette naald, maar onveilige seks de grootste overbrenger van AIDS.

"Deze medicijnen maken een erg groot verschil," verteld Mai Hoang Anh, de hoogste AIDS-ambtenaar van de provinvie An Giang.

"Zij zorgen ervoor dat mensen nog vele jaren een normaal actief leven kunnen leiden, net als Magic Johnson," de Amerikaanse basketbal ster die 18 jaren geleden bekend maakte dat hij AIDS heeft en er nu nog prima uitziet met zijn 50 jaar.

Onlangs zat de 23 jarige Chau Thi Anh Loan op een bankje voor de kliniek, met  in haar armen haar één maand oude baby. Zij kreeg het virus via haar echtgenoot, een heroine gebruiker. Hij deelde zijn naalden met zijn vrienden en nu is hij dood.

Medewerkers van de kliniek in Tinh Bien zien erop toe dat zij haar medicijnen volgens schema inneemt en dat zij haar baby speciale babymelk geeft.

"Dit zorgt ervoor dat ik het virus niet aan mijn zoontje door kan geven," verteld Loan. "De dokters zeggen me dat hij gezond is."

19 Reacties >>REAGEER<<:

a bos zei

Als Wiedergutmachung is het een begin.

Anoniem zei

The soy allergy can extend to other foods in the legume family.

The Paleo Diet breakfast teaches you to
prevent meals hat consist of unbalance diets.
This is a sample paleo diet menu, it really is possible to eat an endless variety of food items with the paleo
eating plan. Recently discovered phytonutrients are powerful
antioxidants.

Also visit my blog post :: www.wellions.com

Anoniem zei

The people at that time used to hunt the animals for eating them
as food. The body has no idea what to do with the sugar
and empty calories you might be feeding it. The Paleo diet will not only make you drop
weight faster than any other diet, you will do so in a healthy fashion.
cooked sides lightly with basting sauce to develop a glaze.


Feel free to surf to my web site http://swaggybook.com/

Anoniem zei

If you have sensitive skin make sure that you're not allergic to apple cider vinegar treatment. This freezes your body closed forcing out the dirt and oil. Parents and also the society should understand the person is not responsible in order to stop the psychological effects of acne. My stepdaughter asked me what she could do, it had been almost gone after 3 days, someone asked her what she used, she exclaimed and got embarrassed preventing using it.

my website - dry skin acne

Anoniem zei

If you've got sensitive skin make sure that you're not allergic
to using apple cider vinegar. You can improve your chances of recovering should
you seek treatment early. Under the Kiss Organics manufacturer
product line from Kiss My Face, the advent of organic personal care
products produced from wild-crafted and organic ingredients gained in popularity.
They are commonly brought on by an overproduction of oil in the
sebaceous glands, old skin debris along the follicles and the use of Propionibacteria
acnes, the hated acne-causing bacteria.

Take a look at my web-site quick acne remedies

Anoniem zei

It is less flashy because of a smaller single diamond,
but still elegant on the finger and of which your lady can weary
comfortably. At Mens Wedding Rings and mens promise
rings Bands we offer plain wedding rings that are sleek and sophisticated.

Since the 16th century nonetheless, items have modified somewhat.


Take a look at my web blog ... promise rings for women

Anoniem zei

The much larger the pearl, the rarer they are really and
the much more high priced. They are usually given with the intent of changing
into engaged at some purpose within the future. You do not need
to settle for "almost great enough.

Also visit my weblog; promise rings her

Anoniem zei

As being a protection mechanism, the oyster wraps the organic substance having a substance referred to as nacre, resulting to what is
referred to as mommy of pearl. 1 solution to reveal to if a
cameo is molded is to glimpse to get a roundness in the detail and also a lack of sharp
and precise strains. The fashion consciousness of men has given rise to new styles and unique designs
when it comes to finding the mens titanium rings perfect wedding band.


My web-site ... promise rings in new york (www.bankruptcylawdirectory.com)

Anoniem zei

" so either realize that you may suffer the outcomes or phrase it in away that makes her (or him) want to bare their lips (perhaps, "Honey, your bare lips are
so much sexier" while handing on the tissue. This freezes your body closed forcing the dirt and oil. Physical, and also, emotional stress has become proven to trigger off pimples in some people. Avoid using greasy or harsh products or those whose ingredients you happen to be allergic to.

my web site Acne Early Pregnancy

Anoniem zei

Save loads of money and time using this natural recipe.
A daily practice of yoga is commonly recommended as a strategy to increase the flow of blood to the face.
It might be applied to minor and medium cases but is most effective with
severe acne. Glamour photography is just not a realistic representation of someone,
but as they would want to look.

Feel free to visit my site herbs for acne (modmylifestyle.com)

Anoniem zei

One of the most frequent would be diamonds, specially in rings which might be meant to symbolize enjoy considering they
may be so long lasting. Silver rings are more in demand
these days as wedding bands instead of the gold.

CZ rings get a bad rap because they are often sold at cheap-o shops like Claire's and Spencer's,
but if you purchase a CZ promise ring that is set on an 18k gold
band, the ring will look very high quality and
expensive.

My web-site; promise rings under 150

Anoniem zei

The nutrients in Carrots might be known to avoid acne and repair current blemishes.

However being emotionally upset can trigger the production of stress
hormones which signal your body's preparation for confrontation or the removal in the situation. The site may consider taking moment in time and energy to take away those acne stretch marks out of your nose if you end up restoring this software complete with pure ingredients. Avoid using greasy or harsh products or those whose ingredients you're allergic to.


Here is my blog treat acne

Anoniem zei

However, small diamonds placed in a setting of yellow
or white gold are quite common as promise rings for
those who can afford them. So you may think they are not suitable for the engagement rings or the wedding rings.

For engraving ideas for birthstone and pre engagement promise rings,
you could start with what prompted the giving of engraved promise rings.


Here is my web page promise rings engraved

Anoniem zei

Promise Rings are customarily given to each other when two individuals are in a serious committed relationship but don't feel ready or mature enough to become engaged. While we don't
think of divorce as being very common in the 1920's, this newspaper article stated the need for the divorce ring due to "divorce having become so frequent that it is considered there is a need for a distinctive emblem. The binding of relationships with these small round structures has an eternal importance.

My page; promise rings under 60 dollars

Anoniem zei

If you happen to be looking for the "quick-fix" solution, one important thing that you are able to try doing is utilizing peroxide.
But this would not be so especially when your skin is prone
to pimples. Just check customer reviews before you go buying
off there. Those focused on green living will
in all probability go for organic, and it could possibly be beneficial being 100%
sure your oil doesn't always have any nasty chemicals in it.

Also visit my site :: help for acne (www.articlebids.com)

Anoniem zei

That will be the day time when consuming edible oysters would bring
in not merely food with the table but also pearl for jewelry.
After the engagement, the ring is usually switched to the right hand.
You not simply possess a choice of your a lot more up-market brands but you also hold the alternative of going for inexpensive variations that happen to be as pleasing on the eye and as practical and reliable.


my web page - web page

Anoniem zei

Below are some features of diamond which might be helpful
available for you. And so they're grown inside lagoons of tiny islands which might be part of a group referred to as French Polynesia. I know it may seem as if I'm contradicting the advice I have already given you, but hear me out.


Here is my site ... promise rings $250 - pfccentroamerica.org -

Anoniem zei

It's worth a try because the mix doesn't irritate the skin.
Some make the eyes tear, nice hair dry out as well as your
breathing stop (that's, before hairspray clouds settle). Accutane has other potential unwanted effects; people taking it needs to be closely monitored by the physician, usually with monthly visits and blood tests. I hope my ideas will provide you with a kick off point to experiment with what works for your skin type.

My website ... acne 5 months postpartum

Anoniem zei

Always moisturize after a baking soda treatment; failure
to do so will make your skin painfully dry
(for the extent it flakes off), and definately will probably not increase
the risk for experience a confident one. I tend
to remove my make-up right when I return home and know I'm not returning out - so my pores don't
clog. Use a cotton ball wet with witch hazel to catch any in the last bits of clay still in
your skin. Glamour photography isn't a realistic representation of a person, but instead as they would like to look.

Stop by my webpage acne prevention ()

Een reactie posten