Kruisspin verkozen tot 'Europese spin van 2010'De Araneus diadematus, of kortweg de Kruisspin, is verkozen tot Europese spin van 2010. Aan de jaarlijkse verkiezing namen 78 juryledenwetenschappers uit 21 Europese landen deel.De Kruisspin is een van de best gekende spinnen. Ze behoort tot de familie van de wielwebspinnen (Araneidae), die wereldwijd circa 3.000 soorten bevat waarvan er een vijftigtal in Midden-Europa leven.


De Kruisspin draagt een karakteristieke witte kruistekening op haar achterlijf, waar ze haar naam aan dankt.

De soort is variabel van kleur en kan van geel over roodachtig tot verschillende bruintinten hebben. De mannetjes bereiken een lichaamslengte (poten niet meegerekend) van 5 tot 10 mm. Vrouwtjes zijn een stuk groter en meten tussen 12 en 17 mm.

Ongediertebestrijder

‘Deze alledaagse soort is ook een van onze meest efficiĆ«nte ongediertebestrijders, dankzij een enorm sterk en flexibel web. Zo kan de Kruisspin ook een libel aan’, aldus Koen Van Keer, secretaris van Arabel, de Belgische Arachnologische Vereniging.

In 2010 mag de Kruisspin zich de ‘ambassadrice van de spinnen’ noemen, van ScandinaviĆ« tot het Middellandse Zeegebied en van Ierland tot Hongarije. Dit jaar was die eer weggelegd voor de Driehoekswebspin.
De spin van het jaar werd in 2005 voor het eerst verkozen door Duitse en Belgische spinnenverenigingen om een andere kijk te bieden op deze vaak verguisde en gehate dieren.
0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten