Nieuwe ziekte bij homo's met hiv


 
Een zeldzame parasitaire ziekte die normaal alleen via vervuild water wordt overgedragen, blijkt bij homomannen met hiv ook via seks verspreid te kunnen worden.
Bij ons komt de tropische ziekte amoebiase nog niet voor, maar dat zou wel eens kunnen veranderen nu vaststaat dat ze seksueel overdraagbaar is. De Taiwanese onderzoeker Chien-Ching Hung stelde dat vast. Het leverde hem een doctoraat op aan de Universiteit Antwerpen en het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (ITG).


Amoebiase, een besmetting met eencellige amoeben, is normaal heel zeldzaam. Je loopt de ziekte alleen op in ontwikkelingslanden waar de amoebe Entamoebia histolytica van nature aanwezig is en de hygiëne niet al te goed is, zodat je in contact komt met vervuild water. Gevaarlijk wordt het bovendien pas wanneer de amoebe je darmwand binnendringt en bloederige diarree veroorzaakt, of wanneer ze doordringt in het bloed en tot abcessen op de lever leidt. Al bij al eist de besmetting wereldwijd zo'n 70.000 levens per jaar.

Er waren al een tijdje vermoedens dat amoebiase wat vaker voorkwam bij mannen die aan homoseks deden, maar bij zulke lage aantallen was dat moeilijk met zekerheid vast te stellen, meldt het ITG in een persmededeling. Ook al omdat de tests voor de diagnose (stoelgang bekijken onder de microscoop) niet al te betrouwbaar waren. Hung gebruikte moderne moleculaire technieken, waarmee hij niet alleen de amoebe met veel meer precisie kon aantonen, maar bovendien ook kon zien welke amoeben nauw met elkaar verwant waren, en dus wie de besmetting had gekregen van wie.

Alvast in Taiwan bleken seropositieve (met hiv besmette) homomannen veel vaker een bijbesmetting met de amoebe te hebben dan de gezonde populatie, en ook vaker dan heteroseksuele seropositieven. Bovendien kon Hung aantonen dat homomannen uit verschillende streken toch door dezelfde amoebestam waren besmet. De enige zinnige verklaring daarvoor is dat de besmetting is overgedragen via (oraal-anaal) homoseksueel contact. In de mobiele wereld van vandaag betekent dit dat die mensen de besmetting op hun beurt kunnen doorgeven naar gebieden waar ze van nature niet voorkomt.


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten