Kwallen zo groot als walvissen gevondenOnderzoekers hebben al meer dan 17.650 nieuwe diersoorten ontdekt in de diepzee, waaronder kwallen zo groot als walvissen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoeksproject dat tien jaar duurt en dat in oktober volgend jaar wordt afgesloten. Dat maakte de Census of Marine Life zondag bekend.


De dieren, die nog niet eerder werden gecategoriseerd, leven in totale duisternis. Het zonlicht dringt door tot ongeveer 200 meter onder de zee- en oceaanspiegel.Het gaat onder meer om weekdier- en wormachtigen, garnalen, krabben, zeesterren, koralen en kwallen met de omvang van een walvis. Sommige dieren beschikken over verlichting, om hun weg te vinden of om prooien te lokken.

De meeste nieuwe soorten leven op diepten die variëren van 200 tot 1000 meter. Ruim 5700 van de recent ontdekte soorten werden aangetroffen op meer dan een kilometer onder de golven.

"De diversiteit van het leven in de diepzee is veel, veel groter dan we tot nog toe aannamen," aldus Robert Carney van de Universiteit van Louisiana, die een deelstudie leidt van de Census of Marine Life.

De wetenschappers zijn bij hun zoektocht tot 5.000 meter diep gegaan en maakten daarbij onder meer gebruik van camera's aan kabels, sonartechnologie en onderzeeboten.

Bron: Nu.nl/ANP0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten