Iran: info VS over atoomprogramma vervalst


Iran heeft de Verenigde Staten er vrijdag van beschuldigd 'vervalste documenten' te gebruiken en zich te baseren op valse voorwendselen om aan te tonen dat Teheran werkt aan de vervaardiging van een kernwapen. Dat staat in een vertrouwelijke brief van Ali Asghar Soltanieh, de belangrijkste Iraanse gezant bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Een kopie van de brief is in handen van Associated Press.

In de brief van acht pagina's worden de beschuldigen van Washington tegen de islamitische republiek afgedaan als 'uit de duim gezogen, ongefundeerd en onjuist'. Daarnaast wordt uitgehaald naar Groot-Brittannië en Frankrijk. Hun houding jegens Iran zou voortkomen uit 'kwade wil en politieke motivatie'.

Soltanieh stuurde de brief naar Mohamed el-Baradei, het hoofd van het IAEA dat volgende week het Iraanse atoomprogramma opnieuw scherp onder de loep zal nemen.

Iran blijft erbij dat zijn nucleaire activiteiten slechts bedoeld zijn voor vreedzame doeleinden als het opwekken van elektriciteit. De Verenigde Staten en hun bondgenoten houden vol dat de islamitische republiek in het geheim probeert een atoombom te produceren.

Teheran is woedend over de conclusies van een rapport van het IAEA, waarin Iran beschuldigd wordt van het blijven verrijken van uranium en het weigeren opheldering te verschaffen over vragen omtrent mogelijke militaire aspecten van het atoomprogramma. In de brief beweert Soltanieh dat Iran zijn verplichtingen omtrent afspraken met het IAEA volledig is nagekomen.

Soltanieh haalt fel uit naar Washington, omdat die het IAEA onduidelijke informatie en ander bewijsmateriaal heeft geleverd. Dit materiaal zou afkomstig zijn van een laptop die recentelijk Iran uit is gesmokkeld. Amerikaanse inlichtingendiensten beweerden later aan de hand van deze informatie dat Teheran werkt aan aspecten voor kernwapens, waaronder de baan die een raket aflegt en de ieale hoogte voor exploderende kernkoppen. Het materiaal op de laptop zou ook video's bevatten van wat geheime nucleaire laboratoria in Iran zouden moeten zijn.

"Door zich te bemoeien met het werk van het IAEA en het uitoefenen van politieke druk, heeft de regering van de VS geprobeerd de berijdwilligheid tussen IAEA en Iran te bezoedelen", staat in de brief te lezen. "De Amerikaanse regering heeft geen originele documenten overhandigd aan de nucleaire waakhond, aangezien zij niet beschikt over authentieke documenten. Alles wat ze heeft zijn vervalste documenten", aldus Soltanieh. "Het IAEA heeft nooit originele documenten aan Iran overhandigd en niets van de documenten en het materiaal dat werd overhandigd is authentiek en bleek een vervalste, ongefundeerde aantijging tegen Iran."

Het IAEA heeft er zelf bij de Verenigde Staten en andere regeringen eveneens op aangedrongen meer details over Iran te overhandigen. In zijn laatste rapport zegt het agentschap dat 'de beperkingen die sommige landen hebben ingesteld rond informatie over Iran het moeilijk maakt voor het IAEA afgewogen discussies te voeren met Teheran'.

Het IAEA erkent dat Iran minder nucleaire brandstof vervaardigt en VN-inspecteurs meer toegang heeft verschaft tot zijn kerncentrales in de zuidelijke stad Natanz en een kernreactor in Arak. Toch blijven er 'een aantal grote kwesties die aanleiding geven tot zorg en die verduidelijkt moet worden om het bestaan van mogelijke militaire projecten uit te sluiten'.

Het rapport leidde tot een grotere roep om extra sancties tegen Iran wegens het niet nakomen van openheid rondom zijn atoomprogramma.

Toch blijkt dat in vergelijking met juni vorig jaar, de voorlaatste keer dat het IAEA een rapport schreef, minder centrifuges uranium verrijken. Waar dat er vorig jaar 4900 waren, zijn dat er dit jaar 4600. En ondanks dat er in de tussentijd duizend centrifuges zijn bijgebouwd, liggen die voornamelijk stil.

De positieve stappen die Iran heeft genomen worden 'geheel overschaduwd en ondermijnd' door de zorgen die onder anderen de VS heeft geuit, klaagt Soltanieh. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Iran min of meer voor een ultimatum gesteld: stop met het verrijken van uranium of zie strengere sancties tegemoet. In ruil voor het stoppen van de verrijking kan Iran tegemoetkomingen zien van zes landen waarmee het onafhankelijk van elkaar in gesprek is: de VS, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland.

Sinds 2006 heeft de VN-Veiligheidsraad al drie keer sancties uitgeroepen tegen Iran wegens weigering de verrijking te staken. Het land wordt in de gaten gehouden om de invoer van nucleair materiaal tot een minimum te beperken.


Bron: Novum/AP

                                                  

2 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

Bullshit...

Anoniem zei

Iran heeft een perfecte connectie met diverse terroristen:

http://www.iranfocus.com/en/terrorism/iranian-chinese-weapons-seized-in-afghanistan-12533.html

http://www.iranfocus.com/en/terrorism/u.s.-commander-iran-supplying-taliban-12510.html

http://www.iranfocus.com/en/terrorism/afghan-general-says-iranian-engineers-aid-taliban-report-12172.html

http://www.iranfocus.com/en/terrorism/iran-gives-taliban-hi-tech-weapons-to-fight-british-12027.html


http://www.iranfocus.com/en/terrorism/al-qaeda-increasingly-working-out-of-iran-ft-11778.html

http://www.iranfocus.com/en/terrorism/gates-taliban-getting-weapons-from-iran-11556.html


Angezien dat Ahmadinejat ook terrorist is:
http://www.iranfocus.com/en/terrorism/kurdish-murder-in-vienna-still-in-mystery-20-years-on-18322.html

Een reactie posten