Nederlanders vrezen Mexicaanse griep (nog) niet

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking (65%) acht het onwaarschijnlijk dat zij getroffen wordt door de Mexicaanse griep.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Een meerderheid (bijna 60%) denkt bovendien dat zij de kans op het krijgen van de griep (in beperkte mate) kan verkleinen door bijvoorbeeld beter te letten op hygiëne en de leefwijze aan te passen.

Het aan de Universiteit van Tilburg verbonden onderzoeksbureau CentERdata en de sectie Klinische psychologie ondervroegen 1503 Nederlanders (804 mannen en 699 vrouwen) over de Mexicaanse griep. Van hen bleek 68% te verwachten dat ten hoogste 25% van de bevolking getroffen zal worden door griep. Ongeveer een kwart denkt dat dat percentage tussen de 25 en 50% zal liggen en 6% verwacht dat meer dan 50% van de bevolking ervan te lijden zal hebben.

Wat betreft henzelf, vindt 65% het (zeer) onwaarschijnlijk dat zij slachtoffer zal worden. Slechts 1.5% acht het zeer waarschijnlijk dat zij het zullen krijgen, en ruim 10% acht het juist zeer onwaarschijnlijk.
Op de vraag of men denkt dat men zelf iets kan doen om het risico te verkleinen, antwoordt ongeveer 40% ontkennend. Een ruime meerderheid denkt echter dat zij de kans wel enigszins positief kan beïnvloeden, en wel door de volgende maatregelen te nemen:

- meer letten op hygiëne (78%)
- leefwijze aanpassen om betere conditie te krijgen (51%)
- laten vaccineren (46%)
- grote mensenmassa’s mijden (38%)
- minder uitgaan (bioscoop, theater, etc) (29%)
- producten aanschaffen die beweren dat ze een positief effect hebben op de weerstand (24%)
- samenkomsten met vrienden en familie beperken (12%)
- mondkapje gebruiken (9%)
- openbaar vervoer mijden (ivm woon-werkverkeer) (8%; van degenen voor wie het van toepassing is: 14%)

Als er sprake is van een echte epidemie zal 26% proberen Tamiflu in huis te hebben.

Met de stelling "De Mexicaanse griep is meer een mediahype dan dat het echt een serieus probleem gaat worden", is 17% van de bevolking het (helemaal) niet eens, 34% neemt een neutraal standpunt in en 49% is het hier wel (zeer) mee eens.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten