'Antillianen leveren hun wapens niet in'ROTTERDAM
De kans dat Antilliaanse jongeren zelf hun wapen inleveren, is nihil. De oproep van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan ouders om hun kinderen aan te sporen steek- en vuurwapens in te leveren is dan ook verspilde moeite.

Dat stelt Lionel Martijn van de Stichting Welzijnsbevordering Antillianen/Arubanen in Rotterdam. Hij veegt de vloer aan met de oproep. "Het is op zich goed dat de eerste burger het probleem benoemt, maar ik denk dat de oproep totaal niets verandert." "Het probleem is niet dat moeders het gedrag van hun kind goedpraten, maar dat ze de andere kant opkijken. Dat moet veranderen. Antilliaanse moeders die weten dat hun kind een wapen heeft, moeten het zo snel mogelijk zelf aangeven."

Martijn reageert daarmee op de uitlatingen van de burgemeester gisteren. Degenen die een wapen inleveren, hoeven niet te rekenen op een bijzondere behandeling. Er volgt een proces-verbaal en de politie onderzoekt of en wanneer het wapen is gebruikt.

Aboutaleb kreeg uit zijn gesprekken met de Antilliaanse gemeenschap het idee dat ouders soms zelf voor de wapens zorgden. Martijn herkent dat niet. "Wapenbezit kan niet. Wat wel speelt is dat wapens veel te makkelijk te krijgen zijn, dat moet goed aangepakt worden. Bovendien hebben jongeren vaak met z'n allen een vuurwapen. Als ze dat inleveren op het bureau, lopen ze het risico dat ze opdraaien voor de daden van andere jongeren. Het zit fout tussen de oren van die gasten, dat los je zo niet op."

Ana Alcantara van de Stichting Netwerk Antilliaanse Ondernemers is boos dat de burgemeester weer wijst naar de Antillianen. "Het probleem speelt niet alleen bij ons. Ook bij jongeren uit andere culturen."

Als de Antillianen meewerken, dan is Aboutaleb bereid extra te investeren in scholing en begeleiding bij het zoeken van een baan.


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten