Kleuters die door een bepaalde erfelijke aandoening bijna blind zijn, mogen weldra naar de VS om er gentherapie te ondergaan.
Artsen uit Philadelphia zijn erin geslaagd om twaalf mensen met een vorm van netvliesblindheid weer te laten zien. Ze publiceren de resultaten van hun experiment met gentherapie deze week in The Lancet.
Onder hen is Yannick Duwé (10) uit Erembodegem, die tot de proef kon toetreden dankzij de oftalmoloog Bart Leroy van het UZ Gent. In de zomer van 2008 werd Yannick aan één oog behandeld. ‘Vorige week zag hij een witte kat over ons beige terras lopen en hij merkte zelf op dat hij dat vroeger niet gezien zou hebben', zegt zijn moeder, An De Schutter.
Yannick blijft slechtziend, maar hij is veel zelfredzamer geworden. Dat bleek al toen we hem vorig jaar gingen opzoeken na de operatie in Amerika (DS 26 december 2008). Yannick leest en schrijft nu, maar doet dat in een trager tempo dan de rest van de klas. Daarom gebruikt hij voor Frans en spelling een pc.
En om het bord vooraan in de klas te zien, komt zijn bordcamera nog goed van pas. ‘Want hij moet heel dichtbij komen om iets te zien', zegt zijn moeder. Daarom laat ze hem ook niet alleen in het verkeer komen. ‘Hij kan te voet naar school en hij zou dat het liefst alleen doen. Dat is nog te gevaarlijk.'
Fietsen op de openbare weg doet Yannick evenmin. Paardrijden deed hij eerder al, en vorige week heeft hij zijn paard voor het eerst over een balk laten springen. Hij kan die balk nu zien. Ook volgt hij nu karateles, bij de plaatselijke club Shirokan. Omdat de zaal goed verlicht is, heeft hij geen probleem om de andere kinderen te zien lopen. En thuis speelt hij graag op de Wii: bowlen, lopen, kanovaren. ‘Dat lukt allemaal dankzij professor Leroy, die ons op weg heeft gezet naar Philadelphia.'
Nu bewezen is dat de gentherapie werkt, mogen er meer kinderen naar de VS, al vanaf de kleuterleeftijd. Hun beide ogen zullen worden behandeld. Ook Yannick kreeg de belofte dat zijn tweede oog aan de beurt komt.
0 Reacties >>REAGEER<<:
Een reactie posten