Te weinig huurtoeslag voor grote gezinnenGrote gezinnen lopen geld mis door een weeffout in huurtoeslagsysteem. Gezinnen met drie of meer kinderen krijgen tot bijna veertig euro per maand minder huurtoeslag dan ouderen of eenpersoonshuishoudens, meldt koepelorganisatie van de woningcorporaties Aedes zondag.

Ouderen en eenpersoonshuishoudens zouden door de fout wel extra huurtoeslag voor een duurdere en ruimere woning ontvangen, maar grote gezinnen komen hier niet voor in aanmerking. Grote gezinnen met een beperkt inkomen hebben hierdoor moeilijker toegang tot passende woonruimte, stellen Aedes en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

Het probleem speelt vooral in de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, waar passende en betaalbare woonruimte voor grote gezinnen schaars is. "Dit belemmert de doorstroming van de toch al verstopte woningmarkten in de grote steden", zegt voorzitter van Aedes Marc Calon.

Aedes en de federatie willen dat de Kamer een einde maakt aan deze 'onrechtvaardige situatie'. De begroting van het ministerie van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie wordt deze week in de Tweede Kamer behandeld.

De gezinnen ook in aanmerking laten komen voor de extra huurtoeslag kost jaarlijks volgens beide organisaties zeven miljoen euro. Hiermee worden dertigduizend gezinnen geholpen.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten