Homo Sapiens sliep met Neanderthaler


Klik op de afbeelding om te vergroten


Dat de mens een tijd lang zij aan zij leefde met de al lang uitgestorven Neanderthalers is bekend. Maar dat de contacten tussen homo sapiens en die ander tak ook een fysiek aspect hadden - dat ’wij’ en ’zij’ seks hadden met elkaar - is een nieuwe ontdekking waar de Sunday Times mee uitpakt.


Zo zou een Neanderthaler man eruit gezien kunnen hebben

Een van ’s werelds prominentste genetici, professor Svante Paabo, publiceert namelijk binnenkort zijn analyse van het Neanderthaler-genoom, dat hij opstelde op basis van DNA afkomstig van fossielen.

Een fossiele schedel van een Neanderthaler

Paabo, verbonden aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, wil die gegevens vergelijken met het genoom van de hedendaagse mens en van de chimpansee om langs die weg de voorgeschiedenis van alle drie de soorten vast te leggen.

De hedendaagse mens kwam 40.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa, waar de Neanderthalers toen al rondliepen. De twee soorten leefden geruime tijd naast elkaar tot de Neanderthalers tussen 10.000 en 12.000 voor Christus uitstierven - om redenen waarover nog altijd wordt gespeculeerd.

Paabo zegt nu er zeker van te zijn dat beide soorten geslachtsgemeenschap hebben gehad, al kan hij daar niet bij zeggen of dat ’productief’ is geweest. Wat Paabo vooral interesseert, "is of we toen kinderen kregen en of die hebben bijgedragen tot onze huidige variĆ«teiten. Dat we seks hadden, staat voor mij buiten kijf, nu moet worden nagegaan of daar een nageslacht uit voorkwam dat een bijdrage leverde aan de huidige mens. Door het nieuwe Neanderthalergenoom kunnen we die vraag gaan beantwoorden".


De Neanderthalers waren meesters in de jacht
0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten