Palmbomen op de Noordpool

Op de Noordpool groeiden 53 miljoen jaar geleden palmen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Utrecht. De wetenschappers vonden in de Noordelijke IJszee 53 miljoen jaar oud stuifmeel van palmen, waarmee volgens hen is bewezen dat palmen groeiden op het land rond de Arctische oceaan.

Ook blijkt hier uit dat de gemiddelde wintertemperatuur niet onder de 8 graden Celsius uitkwam, melden de onderzoekers. Palmbomen kunnen niet tegen temperaturen onder de 8 graden. De resultaten zijn volgens de onderzoekers opmerkelijk, omdat het op de Noordpool ook 53 miljoen jaar geleden zes maanden per jaar donker was.

Hoe de regio zonder zonlicht zo warm bleef, is vooralsnog onbekend. De onderzoekers denken dat dit misschien komt door de aanwezigheid van typen wolken die alleen in een warme wereld in poolgebieden kunnen voorkomen.

De onderzoeksresultaten kunnen gevolgen hebben voor verwachtingen van de klimaatverandering in de toekomst. "We zien dat in een broeikaswereld zoals die van 53 miljoen jaar geleden de polen onverwacht warm waren, vooralsnog warmer dan we met de huidige kennis van klimaat kunnen begrijpen", licht paleo-klimatoloog aan de Universiteit Utrecht Appy Sluijs toe. "Als de huidige opwarming doorzet, is het mogelijk dat de opwarming op de polen sterker zal zijn dan tot nu toe wordt verwacht."

Aan het onderzoek werkten behalve de Universiteit Utrecht ook het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, TNO en de Universiteit Bremen mee.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten