Britse antiterreureenheid trainde Libiërs

Londen
Britse antiterreurexperten van de SAS-elitetroepen hebben Libische speciale eenheden getraind, schrijft de Britse krant The Daily Telegraph.
Gedurende een halfjaar zouden specialisten van het Britse leger in opdracht van de regering elitestrijders van de Libische leider Moammar Khadafi opgeleid hebben.

Volgens The Daily Telegraph waren leden van de Special Air Service (SAS) niet opgezet met die opdracht, omdat hun eenheid tijdens de bloedige onlusten in Noord-Ierland streed tegen de voormalige terreurorganisatie IRA, die destijds door Libië werd bevoorraad met wapens en explosieven.

'De IRA was onze ergste vijand, en nu leidden we hun handlangers op', klaagde een lid van de SAS in de krant. Een andere informant ziet in de opleiding een verband met de gratieverlening aan de vermeende aanslagpleger van Lockerbie, Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi.

De voormalige SAS-soldaat Robin Horsfall zei: 'Er is een lange lijst van Britse soldaten die zijn omgekomen, terwijl Khadafi zijn steun gaf aan de terroristen'.

Het ministerie van Defensie, dat over SAS-operaties nooit een standpunt inneemt, wilde geen commentaar kwijt over het bericht. Het ministerie bevestigde enkel bestaande samenwerkingsakkoorden over defensiekwesties.

Pas vorige week had premier Gordon Brown aangekondigd dat de regering de IRA-slachtoffers en hun advocaten zal steunen in hun strijd om schadevergoeding te krijgen van Libië. In het conflict tussen pro-Britse protestanten en Republikeinse katholieken kwamen sinds de jaren 60 meer dan 3.500 mensen om het leven.

Bron: The Daily Telegraph

                                           

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten