Ruimteveer Discovery veilig geland in Californië

Het ruimteveer Discovery is zaterdag dan toch veilig geland, op de luchtmachtbasis Edwards in Californië. In de voorgaande 24 uur was de landing vier keer afgeblazen.
Na 219 baantjes rondom onze planeet te hebben getrokken, stonden de wielen van de shuttle om 02.53 uur Nederlandse tijd stil.

De zeven astronauten zijn daarmee thuis van een reis die zowat 13 dagen 21 uur heeft geduurd. De Discovery heeft een succesvolle logistieke missie naar het Internationaal Ruimtestation ISS uitgevoerd. Er is nieuwe uitrusting aangevoerd en tijdens drie ruimtewandelingen is onderhoud van de spacemeccano gedaan.

Nicole Stott heeft haar Amerikaanse landgenoot Tim Kopra vervangen als een van de vijf permanente collega's van Belgisch astronaut Frank De Winne.

Ook de Zweedse astronaut  Christer Fuglesang is weer terug op aarde. Hij werd de eerste astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA die een collega van dezelfde werkgever twee keer in de ruimte heeft begroet. Het was ook nog maar de tweede keer dat twee astronauten van ESA elkaar terugvonden op de plaats waarvoor ze zijn opgeleid, de ruimte.

Het was de 54ste landing van een shuttle op Edwards.

Bron: De Standaard

                      

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten