'Overheid negeert gevaar invasie exoten'

De tijgermug (Aedes albopictus)
De overheid en de milieubeweging negeren de gevaren van de invasie van niet inheemse planten, dieren en micro-organismen. Deze exoten zijn verantwoordelijk voor een toenemende schade aan het milieu, de natuur en de volksgezondheid, waarschuwen medewerkers van het Centrum voor Landbouw en Milieu.


De biologische indringers kunnen zich hier vooral vestigen door de belangrijke internationale transportfunctie van Nederland. De totale schade aan de Nederlandse economie door alle bio-indringers wordt geschat op 1 tot 3 miljard euro per jaar.

Vooral virussen, zoals de veroorzakers van de vogelgriep, de klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, griep en hiv, zijn kostbaar. Schimmels als phytophthora, die de aardappelziekte veroorzaakt, staat op de tweede plaats.

Ook wordt er gewaarschuwd voor de tijgermug uit China, die meegelift is met de import van Lucky Bamboo planten, el al enkele jaren wordt waargenomen in Nederlandse kassen. De mug wordt gevreesd omdat hij knokkelkoorts kan overbrengen.

De auteurs vinden het vreemd dat zowel de overheid als de natuur- en milieuorganisaties nauwelijks aandacht schenken aan de bio-invasies. "Dit terwijl de bewezen risico's van exoten een stuk groter zijn dan die van genetische modificatie. Het wordt dus hoog tijd dat het gevaar van bio-invasies hoger op de politieke agenda komt."

De bevinden worden beschreven in het septembernummer van het tijdschrift Milieu, het opinieblad van de Vereniging van milieuprofessionals.

Bron: De Pers

                                            

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten