VN bekritiseert nederzettingenbeleid Israël

                                              Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon 
New York 
Na de Verenigde Staten en de Europese Unie heeft ook VN-baas Ban Ki-Moon zich negatief uitgelaten over het Israëlische besluit 455 nieuwe woningen op de bezette Westelijke Jordaanoever te bouwen. Volgens de secretaris-generaal van de VN handelt Israël ,,in strijd met het internationale recht''. De Zuid-Koreaan Ban Ki-Moon nam ,,met diepe bezorgdheid kennis van het besluit'', zo liet hij woensdag in een verklaring weten.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak keurde maandag officieel de bouw goed van 455 woningen verspreid over zes bestaande nederzettingen. Met de beslissing gaat de regering in tegen de eis van de internationale gemeenschap dat Israël stopt met het bouwen van huizen in bezet gebied, om het vredesproces in het Midden-Oosten een nieuwe kans te geven.

Ban Ki-Moon riep Israël opnieuw op te stoppen met de bouw. Ook benadrukte de VN-chef dat Israël alle sinds 2001 opgezette buitenposten op bezet Palestijns territorium moet ontmantelen.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de bouw van nederzettingen in bezet gebied in strijd is met het internationaal recht. Israël bestrijdt die uitspraak

Bron: ANP

                                             

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten