Twaalf jaar cel voor doodslag in Enkhuizen

Alkmaar
De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag een 21-jarige man uit Enkhuizen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. De rechtbank acht de man schuldig aan doodslag op C. van de Zande. Een en ander heeft zich afgespeeld in de nacht van 24 op 25 december 2007. Het Openbaar Ministerie had 18 jaar gevangenisstraf geëist wegens moord. De rechtbank heeft verdachte hiervan vrijgesproken omdat ter zitting niet is gebleken dat er sprake was van voorbedachte raad.

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank enerzijds rekening gehouden met de ernst van het gepleegde feit en de eerdere veroordelingen van de verdachte en anderzijds met zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het delict. Hij was toen 19 jaar.
De advocaat van de verdachte deed tijdens de zitting een beroep op noodweer, dan wel noodweerexces. Volgens verdachte viel Van de Zande hem aan met een mes waarbij hij dreigde hem te verkrachten en te vermoorden. In de vechtpartij die daarop volgde, zou verdachte genoodzaakt zijn geweest het slachtoffer op het hoofd te slaan en vast te binden. Verdachte zou daarna in paniek zijn weggevlucht. De rechtbank is van oordeel dat de lezing van verdachte volstrekt onaannemelijk is en dat zijn verklaring over de gebeurtenissen niet wordt ondersteund door objectief vast te stellen feiten en omstandigheden. Zo heeft verdachte na de vechtpartij nog de tijd genomen om het huis van het slachtoffer te doorzoeken en pinpas en autosleutel mee te nemen. Vervolgens is hij weggereden zonder hulp te roepen voor het slachtoffer dat ernstig gewond op de vloer lag. Het beroep op noodweer en noodweerexces heeft de rechtbank dan ook verworpen.

Bron: De Rechtspraak


                                              

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten