Chavez sluit deals met Rusland: Georgie, wapens en energie
on donderdag 10 september 2009
keywords:
Georgie,
Hugo Chavez,
internationale verdragen,
kanonnen,
Medvedev,
onderzeeërs,
oorlog,
Putin,
Rusland,
T-72,
T-90,
tanks,
Temur Yakobashvili,
wapenwedloop,
Zuid-Ossetië
Barvikha, Rusland
De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft zich donderdag aan de zijde van Moskou geschaard door de erkenning van de onafhankelijkheid van de twee door Rusland gesteunde Georgische separatistische regio's, president Dmitri Medvedev beloofde tevens aan Chavez dat hij hem elk wapen zal verkopen waar Chavez om vraagt.
De verklaringen ,naar buiten gebracht op een bijeenkomst in de residentie van president Medvedev net buiten Moskou, tonen een groeiende toenadering tussen de twee landen die Rusland heeft opgeleverd dat wereldwijd de Russische slagkracht uit aan het breiden is en tegelijkertijd de mogelijkheid de Amerikaanse invloed in Latijns-Amerika tegen te gaan.
Rusland erkende Zuid-Ossetië en Abchazië kort nadat troepen uit de regio Georgiesch grondgebied waren binnengevallen tijdens een korte oorlog tussen de landen vorig jaar. Alleen Nicaragua volgde in erkenning van de onafhankelijkheid van de regio's ,een klap voor de internationale gemeenschap en een stilzwijgende
schande na beweringen van Moskou dat het stabiliteit in de regio's zou brengen en het land niet onrechtmatig zou bezetten.
Rusland heeft duizenden soldaten gestationeerd in de regio's.
"We zullen binnenkort met gesprekken beginnen om de diplomatieke betrekkingen met deze landen vast te stellen,"zei Chavez bij de opening van de bijeenkomst donderdag.
Chavez heeft ook verklaard wapen- en energiedeals te gaan bespreken in de ontmoeting met Medvedev en later ook met premier Vladimir Putin.
Russische media hebben gezegd dat Chavez op zoek is naar de de afronding van de aanschaf van tanks, vliegtuigen, kanonnen en misschien zelfs onderzeeërs. Het persbureau IA Novosti zei dat een contract ter waarde van 500 miljoen dollar aan 100 T-72 en T-90 tanks zou worden ondertekend tijdens het bezoek van Chavez '.
"We zullen Venezuela de wapens leveren die Venezuela vraagt. In overeenstemming met alle internationale verdragen, natuurlijk," zei Medvedev. "Als onze vrienden onze tanks willen , zullen wij hen leveren." Maar zei
hij, er zullen geen wapendeals openbaar worden gemaakt.
Chavez ontkent dat de belangstelling van Venezuela in het Russische wapengoed deel uitmaakt van een wapenwedloop, en zijn land wil opboksen tegen Washington.
"Voorheen waren we in slavernij dankzij de acties van het 'Yankee rijk', en wat we nu doen is het vergroten van ons militair potentieel", zei hij. "Een blokkade om ons heen is ons aan het insluiten."
Medvedev bedankte Chavez voor zijn steunbetuigen aangaande Zuid-Ossetië en Abchazië.
"Rusland heeft een eenvoudig standpunt, wij denken dat het een soeverein recht van een land is, het erkennen of niet erkennen van nieuwe bepalingen binnen het internationaal recht. Maar wij zijn natuurlijk, niet onverschillig over het lot van deze twee staten."
Chavez, bezig aan zijn achtste bezoek aan Rusland, was zichtbaar op zijn gemak en soms ginnegappend met Medvedev, en de twee glimlachte en grapten met elkaar vlak voor hun vergaderingen. Medvedev complimenteerde Chavez ook op zijn lichaamsbouw, hij vond de reis van Chavez door 9 verschillende landen indrukwekkend.
"President Chavez lijkt in goede vorm, zelfs na zo'n lange tocht. Hij is altijd energiek. En hij maakt altijd een grapje," zei Medvedev grijnzend.
De regering van Georgië, reageerde ondertussen afwijzend op de aankondiging van Chavez.
"De erkenning van de separatistische regimes in Abchazië en Zuid-Ossetië is een kristallisatie-proces en scheidt normale landen en afvallige landen in verschillende kampen," verklaarde Georgische minister Temur Yakobashvili.
Abchazië en Zuid-Ossetië scheidden zich van Georgië tijdens de oorlogen in het midden van de jaren '90, maar Georgië had nog altijd vredestroepen in Zuid-Ossetië en hield een klein deel bezet van Abchazië. Deze troepen werden verdreven tijdens de vijfdaagse oorlog met Rusland in augustus 2008. Rusland zegt dat de oorlog begon met een hevige artillerie aanval op de hoofdstad van Zuid-Ossetië, terwijl Georgië betoogt zij begonnen met de aanval met een Russische militaire inval in de regio om de Georgische vredestroepenaf te schrikken.
De Abchazische leider Sergei Bagapsh zei dat de erkenning van Venezuela zou "helpen om op lange termijn van onze natie een succesvol land te laten zijn."
Bron: AP
1 Reacties >>REAGEER<<:
"Zuid-Ossetie" is een communistische benaming voor een regio die eigenlijk altijd Samachablo heette. Het is ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld Brabant hernoemd zou worden tot "West-Rusland".
In 1932 woonden in de regio Samachablo maar vier Ossetische families. Het sovjetregime achtte het belangrijk om Georgie in te delen in marionettenregimes om daarmee de Georgische vrijheidsbeweging tegen te werken. Verdeel en heers was het principe van de sovjetdictatuur.
Rusland is er niet blij mee dat Georgie zelfstandig werd, de economie groeit snel en het land streeft naar Europese of westerse principes van staatsinrichting. Aangezien Rusland Europa en westerse wereld met olie en gas volledig onder controle wil krijgen, vormt Georgie een groot probleem want via Georgie gaan olie- en gasleidingen naar Europa. Daarom probeert Rusland controle over Georgie te krijgen, steunt het separatistische regio's met geld en wapens en dreigt het Georgie met nieuwe oorlogen.
De infrastructuur in "Zuid-Ossetie" (echte naam Samachablo) is volledig Russisch, aan de Ossetiers vraagt daar niemand wat. Hoge officieren van de Russische geheime diensten vormen daar een zogeheten "ministerie van Defensie" en voeren anti-westerse propaganda. De Ossetische president Sanakoev die de Ossetiers en Georgiers samen ziet in een land, en Europese Unie om hulp roept, wordt door dit dictatoriale regime met de dood bedreigd. Op dit moment leven in "Zuid-Ossetie" (echte naam Samachablo) rond 80.000 Georgiers en 19.000 Ossetiers. De Georgische meerderheid is als ongewenst verklaard en werd niet tot de verkiezingen toegelaten. Op zo' n manier werd "Zuid-Ossetie" onafhankelijk verklaard. Missies van de Eurpese Unie, VN en OVSE worden niet toegelaten in Samachablo. Rusland heeft een gigantisch arsenaal van wapens en militaire techniek deze regio binnengesmokkeld.. In de vijftien jaar aanwezigheid van de Russische 'vredestroepen' is de hoeveelheid militaire techniek in handen van de separatiesten drastisch gestegen.
Wij Georgiers en Ossetiers roepen dit regime op, Georgie te verlaten en de regio te demilitariseren! Geef de Ossetiers en Georgiers de mogelijkheid om met elkaar in vrede te leven!
Een reactie posten