Nieuwe genen Alzheimer ontdekt

In twee grote genetische onderzoeken zijn drie genen ontdekt die betrokken zijn bij het ontstaan van alzheimer. Dit schrijft NRC Handelsblad. Volgens de onderzoekers zullen de genen van nut zijn bij de ontwikkeling van geneesmiddelen die alzheimer voorkomen en misschien zelfs genezen.

Tot nu was er één gen bekend dat de kans op alzheimer bij ouderen vergroot. De drie nieuwe genen werden ontdekt in een vergelijkende DNA-analyse van ruim 20.000 alzheimerpatiënten en gezonde mensen. De uitslag van dit onderzoek is maandag gepubliceerd in twee artikelen op de website van het tijdschrift Nature Genetics.

Op hoge leeftijd
De betrokken onderzoekers komen uit heel Europa en de Verenigde Staten. De gevonden genen zijn bepalend voor het ontstaan van alzheimer op hoge leeftijd. Er zijn al langer genen bekend die rond het veertigste of vijftigste levensjaar voor alzheimer zorgen. Op hogere leeftijd ontstaat alzheimer waarschijnlijk door een combinatie van genvariaties, zoals die nu zijn gevonden, of die ongunstig zijn in combinatie met ongunstige leefstijlfactoren, zoals roken, slechte bloedvaten en hersentrauma.

Extra onderzoek
De onderzoekers vonden ook nog een tiental genen die misschien van invloed zijn op alzheimer. Daarom starten ze een genetische analyse onder 60.000 mensen. In Nederland leven ongeveer 200.000 patiënten met alzheimer.

Bron: Bijzijn                                               

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten