V.S ruim marktleider in globale wapenhandelWashington
De Verenigde staten nemen meer dan 2/3 van de wereldwijde wapenhandel voor hun rekening.

Dit is éen van de conclusies uit een rapport over de wapen handel in 2008 van het Amerikaanse congres. Dat jaar was de wereldhandel in wapens juist op haar laagste punt in drie jaar beland. Dit meldde de New York Times afgelopen zondag.

Volgens het rapport, dat vrijdag is gepubliceerd, bleek dat de Verenigde Staten een marktaandeel van 68,4 procent behaalden in het jaar 2008. De Amerikaans internationale wapenhandel zag haar omzet met bijna 50 procent stijgen, ondanks de recessie. In totaal werd er voor $37,8 miljard aan wapengoed afgezet. In 2007 was dit nog $25,4 miljard.

De cijfers zijn opmerkelijk, want de wereldwijde wapenhandel daalde met 7,6 procent naar een omzet van $ 55,2 miljard in 2008.

Het was het slechtste jaar voor de internationale wapenhandelaars sinds 2005.

Italie staat tweede op de ranglijst met een omzet van $3,7 miljard. Rusland zag haar wapenhandel drastisch afnemen, van een omzet van $10,8 miljard in 2007 daalde de omzet in 2008 naar $3,5 miljard. Rusland staat daarmee op een derde plaats.

70,1 procent van de door de V.S. verkochte wapens ging naar ontwikkelingslanden, de waarde van deze verkopen bedraagt ruim $29,6 miljard.

India, Irak, Saudi Arabie, Marokko, Egypte, Zuid Korea en Brazilie hebben een aantal wapencontracten met de Verenigde Staten gesloten, melde de NY Times, waarvan Saudi Arabie voor ruim $8,7 miljard en Marokko voor $5,4 miljard aan wapens bij de Amerikanen afnamen.Bron: Reuters

                                                       

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten