Één op de vijf Belgen straft kinderen nooit


Straffen kan op vele manieren...

Antwerpen
Eén op de vijf ouders straft zijn kinderen nooit. Alle andere kinderen kunnen zich wel aan een sanctie verwachten wanneer ze zich misdragen, zo blijkt uit een enquête van het christelijke ziekenfonds CM Midden-Vlaanderen. Voor het septembernummer van het gratis tijdschrift çava? ondervroeg het ziekenfonds bijna duizend Vlamingen over hun ervaringen bij het opvoeden van hun kinderen.


De meeste ouders zeggen een goede relatie met hun kinderen te hebben. In 76 procent van de gevallen werd deze relatie omschreven als openhartig, vertrouwelijk, vriendschappelijk of liefdevol. Ruim vier op de tien ouders bepalen samen met de kinderen de regels en afspraken die binnen het gezin gelden. In één op de drie gezinnen zijn het de ouders die alleen beslissen. Over tabak of drugs valt met de overgrote meerderheid van de ouders helemaal niet te onderhandelen: slechts 6 procent vindt dit bespreekbaar.

Bij het niet naleven van de gemaakte afspraken, wordt 80 procent van de kinderen gestraft. In de meeste gevallen gebeurt dit door de kinderen de toegang tot hun pc, gsm of de tv te ontzeggen of te beperken (32 pct). Op de tweede plaats komt de fysieke straf (22 pct), waarbij de kinderen in de hoek moeten staan, straf schrijven of klusjes moeten doen. De top drie wordt vervolledigd door het geven van huisarrest (9 pct).

In het onderzoek voor çava? is meer dan 90 procent van de ondervraagden van mening dat opvoeden een taak van de ouders is en blijft.

Bron: Belga
 

                                                  

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten