Massale melkdump in Europa

Den Haag
Melkveehouders in heel Europa lozen maandag massaal melk op akkers. De stakende boeren laten zo'n 40 miljoen liter zuivel weglopen als protest tegen de lage handelsprijzen, meldde voorman Romuald Schaber van de European Milk Board (EMB) maandag.

De helft van de 40 miljoen liter gaat in Duitsland over de akkers. Andere EU-landen zorgen voor de andere helft. In Frankrijk blokkeren boeren ook zuivelfabrieken. Nederlandse en Duitse boeren gooien om drie uur melk uit mestwagens in Winterswijk, meldde vicevoorzitter Sieta van Keimpema van de EMB.

De organisatie zegt dat inmiddels zo'n tachtigduizend Europese boeren weigeren om melk te leveren aan zuivelfabrieken. De boeren eisen dat Brussel meer actie onderneemt tegen de historisch lage handelsprijzen. De boeren krijgen circa 20 cent per liter melk, terwijl ze het dubbele aan kosten hebben. ,,Met dit beleid stoppen meer dan tienduizend melkveehouders in Nederland. Ze kunnen de rekeningen niet meer betalen'', zegt Van Keimpema, voorvrouw van de Dutch Dairymen Board.Als startsein voor de Europese actiedag lieten de boeren enkele duizenden liters melk wegstromen voor de deur van de EU-instellingen in Brussel. Ze overhandigden een petitie aan medewerkers van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. ,,We richten ons vanaf nu op voorzitter Barroso, omdat de landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel duidelijk niet is opgewassen tegen de melkcrisis'', zei Schaber, staande op strobalen in een vijver vol melk. ,,Als Barroso niet ingrijpt, verscherpen we onze acties. Dan komt er maar een tijdje geen melk in de schappen van supermarkten.''
De boeren eisen onder meer dat de EU ophoudt de productielimieten te verhogen, de zogeheten melkquota. Ze willen ook een regeling waardoor de EU melkquota opkoopt. De Nederlandse regering pleit al jaren voor hogere melkquota, omdat dat de boeren zou helpen meer te produceren en te exporteren. Tot dusver heeft de Europese Commissie de boeren geholpen door veel melk op te kopen en exportsubsidies te geven.

Dinsdag gaan de melkboeren naar Den Haag. Eerst wordt er gedemonstreerd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Vervolgens worden de acties voortgezet bij het ministerie van Landbouw.

Bron: ANP

                                                              

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten