Harder optreden tegen uithuwelijken en vrouwenhandel in Marokko en Turkije


Ernst Hirsch Ballin zweert het U...

De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens wil dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) ervoor gaat zorgen dat in het buitenland beter kan worden opgetreden als meisjes tegen hun zin in onder meer Marokko of Turkije zijn achtergelaten of uitgehuwelijkt. Dat heeft Kriens maandag gezegd in het televisieprogramma Nova.

Justitie moet de procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie, vertellen dat zij een zogenoemde aanwijzing gaan afgeven. Die aanwijzing moet ervoor zorgen dat ook de politie in het land waar de meisjes zijn achtergelaten of uitgehuwelijkt, in actie kan komen.

Momenteel kan alleen in Nederland actie worden ondernomen, zoals met het opleggen van een boete omdat ouders zich niet houden aan de Leerplichtwet. "Maar ik vraag me af in hoeverre dat helpt", zegt de wethouder.

Uit een pilotonderzoek in Rotterdam, waaraan onder meer de gemeente, de GGD en scholen meewerken, blijkt dat na de zomer zeven meisjes kwijt zijn, waarvan het vermoeden bestaat dat ze zijn achtergelaten in bijvoorbeeld Marokko of Turkije of er zelfs zijn uitgehuwelijkt.

Een eerder onderzoek van voor de zomervakantie wees al uit dat toen acht meisjes in de loop van het schooljaar een lege stoel hadden achtergelaten, waardoor het totaal op vijftien uitkomt.

Een deel van de meisjes is nog een het buitenland, een ander deel is weer terug in Nederland. Een aantal van hen verkeert nog wel in 'risicovolle situaties'.

Kriens zei dat wordt geprobeerd met de meisjes in contact te komen en erachter te komen wat hun situatie is. Meisjes die in dit soort problemen verzeild raken, hopen de instanties te helpen 'op te staan', vertelde ze.

De wethouder gaf verder aan te hopen dat er ook in andere steden meldpunten komen, vanuit waar alle meiden die verdwijnen kunnen worden achterhaald. "Maar het liefste zou ik willen dat we de ogen van de ouders kunnen openen."

Bron: Novum


                   

1 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

I am really happy to read this website posts which contains plenty of helpful facts,
thanks for providing these kinds of data.
Feel free to surf my web site ; taruhan bola

Een reactie posten