Kinderen kunnen beter met de hand leren schrijven dan met een toetsenbordWashington
Een pen is beter om mee te leren schrijven dan met het toetsenbord van een computer. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Virginia Berninger, professor psychologie aan de Universiteit van Washington, onderzocht kinderen door hen het alfabet, volledige zinnen en korte verhalen te laten schrijven op beide manieren.

Alleen het alfabet schrijven ging iets beter op een computer. Bij het schrijven van verhaaltjes deden kinderen het beduidend beter met de pen, zegt Berninger in het Amerikaanse tijdschrift 'Learning Disability Quarterly'. “Ze schreven meer en ze schreven vlugger.” Leerlingen van het vierde en zesde leerjaar schreven ook vollediger zinnen met de pen dan met het toetsenbord.

Nog niet duidelijk
De studie ging na hoe het cognitieve proces verloopt, dat gedachten en ideeën in geschreven taal omzet. Waarom dat proces anders verloopt bij het schrijven met pen en computer, is nog niet duidelijk, zegt Berninger. Daar is nog verder onderzoek voor nodig.

“We moeten nog meer leren over hoe het schrijven met de computer in zijn werk gaat”, aldus de psychologe. “Scholen hebben computers maar ze hebben ze niet geïntegreerd in het onderwijs aan de jongste leerlingen. We moeten kinderen tweetalige schrijvers leren worden zodat ze zowel met de pen als met de computer kunnen schrijven. Dus gooi je pen of  pc niet weg. We hebben allebei nodig.”

Voor kinderen met schrijfproblemen is het in elk geval belangrijk de letters met de hand te vormen en niet zomaar op een computer overschakelen om makkelijker te schrijven. “Op een toetsenbord krijgt een kind niet de kans om met zijn hand letters te vormen – op een toetsenbord wordt immers een letter gekozen door op een toets te drukken.”

Tweehonderd kinderen
Aan Berninger's onderzoek namen tweehonderd kinderen deel, uit het tweede, vierde en zesde schooljaar. Hun eerste opdracht was zo snel mogelijk het alfabet in kleine letters te schrijven; ook op het toetsenbord moesten ze de alfabetische volgorde aanhouden.

Voor de tweede opdracht moesten zij met de pen een zin schrijven die met het woord “schrijven” begon en met op de computer een zin die met “lezen” begon. De laatste opdracht was gedurende tien minuten een opstel te schrijven over een bepaald onderwerp.

Bron: GVA


2 Reacties >>REAGEER<<:

Anoniem zei

What's up to every one, the contents existing at this web page are in fact awesome for people experience, well, keep up the good work fellows.

My homepage new cellulite treatment

Anoniem zei

Varina laser treatment rosacea

Feel free to visit my blog; rosacea doctor Octavia

Een reactie posten