Oorlogsmisdadiger uitgeleverd aan VN tribunaal


De van genocide verdachte Gregoire Ndahimana is door Congo uitgeleverd aan het speciale VN Rwanda-tribunaal in Tanzania. Dit schrijft BBC News zondag.

Ndahimana wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op zo'n 2000 etnische tutsi's die schuilden in een kerk, tijdens de volkerenmoord in Rwanda in 1994. De kerk werd met de grond gelijk gemaakt door bulldozers, inclusief de schuilende tutsi's.
De uitlevering aan het VN-tribunaal is een teken van een verbetering in de relatie tussen Congo en Rwanda. Volgens Reuters verklaarde de Congolese minister van Justitie Luzolo Bambi Lessa 'We hebben de mensheid een dienst gedaan, want genocide is een aanval op vrede en veiligheid binnen de gehele mensheid.'


De aanklagers in Tanzania stellen dat bijna alle 6000 inwoners van het Rwandese dorp Kivumu, waar Ndahimana burgemeester van was, is uitgemoord tijdens de genocide van 1994.
Veel schuldigen van de verschrikkingen van 1994 zijn over de grens naar Congo gevlucht. Congolese troepen hebben Ndahimana opgepakt tijdens gevechten met de FDLR, een Hutu-militie die in het oosten van Congo actief is.

Bron: Reuters
 


0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten