Adviseur Obama gaat tegen legertop in aangaande TalibanVeiligheidsadviseur van President Obama, James Jones


Afghanistan staat niet op het punt weer in handen van de Taliban te vallen en weer een vrijplaats van Al-Qaida te worden. Dat heeft de nationale
veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, de
gepensioneerde generaal James Jones, zondag gezegd.Met zijn woorden lijkt Jones afstand te nemen van de Amerikaanse commandant in  Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, die vorige week in Londen zei dat er meer troepen nodig zijn omdat de Taliban terug dreigen te keren.

"Ik voorzie geen terugkeer van de Taliban.  Afghanistan loopt niet direct gevaar terug te vallen", zei Jones. "De dreiging van Al-Qaida is afgenomen. Volgens de hoogste schatting opereren er minder dan honderd in het land, hebben ze geen bases en zijn ze niet in staat aanvallen op ons of onze bondgenoten te lanceren."

Jones wees ook McChrystal terecht, met de opmerking dat 'militair advies beter via de bevelsketen kan lopen'. Toch zou de bevelhebber niet voor zijn baan hoeven te vrezen. McChrystal 'zit er voor de lange termijn. Ik denk niet dat dit een punt is', zei Jones.

Obama heeft inmiddels McChrystals verzoek om meer militairen ontvangen, zei Jones. Hoeveel er uiteindelijk worden gestuurd hangt onder meer af van de opleiding van Afghaanse militairen en politieagenten, economische ontwikkeling en verbetering van het bestuur in Afghanistan.

Jones zei in dit verband dat de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai moet verbeteren en de Afghaanse bevolking hoop moet geven voor de toekomst.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten