Berlusconi niet langer onschendbaar


ROME
Het Italiaans Grondwettelijk Hof heeft woensdag geoordeeld dat de wet die premier Silvio Berlusconi onschendbaarheid geeft, ongrondwettig is.

De wet in kwestie dateert van vorig jaar. Berlusconi gunde zichzelf, als minister-president, en drie andere hoge politieke functies juridische onaantastbaarheid.


Het hof verwierp de wet omdat bij de invoering ervan niet de vereiste grondwettelijke procedure is gevolgd Ook zou het principe geschonden zijn dat iedereen voor de wet gelijk is. In beroep gaan tegen een beslissing van het Grondwettelijk Hof is niet mogelijk.

De uitspraak betekent dat rechtszaken tegen Berlusconi wegens corruptie en belastingfraude kunnen worden doorgezet. De wet zorgde ervoor dat die zaken moesten worden opgeschort. Berlusconi wordt er onder meer van beschuldigd in 1997 meer dan vierhonderdduizend euro te hebben betaald aan de Britse advocaat David Mills. In ruil daarvoor zou Mills in twee corruptiezaken tegen Berlusconi valse verklaringen hebben afgelegd. Het Italiaanse parlement nam de wet vorig jaar aan terwijl in Milaan het proces-Mills tegen de premier liep. Mills is inmiddels tot vierenhalf jaar veroordeeld.

De belastingzaak heeft betrekking op de aankoop van tv-rechten door Mediaset, een mediaconglomeraat. Het bedrijf wordt beheerd door Berlusconi's Fininvest.

Berlusconi liet in reactie op de uitspraak weten dat hij niet van plan is af te treden. "De processen die zij mij in Milaan willen aandoen zijn in wezen kluchten. Ik zal me enkele uren aan regeringszaken onttrekken om er heen te gaan en te laten zien dat het leugenaars zijn." Zijn woordvoerder sprak van een politieke uitspraak.
Bron: AFP

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten