Planetoïde vernoemd naar redder dagboek Anne Frank


Portret van Miep Gies. Begin jaren dertig.

Miep Gies, de vrouw die het dagboek van Anne Frank redde, zal een planetoïde naar haar vernoemd krijgen. Dat meldt de Internationale Astronomische Unie (IAU).

De bewuste planetoïde werd in 1972 voor het eerst gespot. Ze beweegt zich voort op een afstand van 327 miljoen tot 441 miljoen kilometer van de zon, tussen de planeten Mars en Jupiter.

Miepgies, de nieuwe naam van de planetoïde, bestaat uit rotsachtig materiaal en heeft een doorsnede van ongeveer zeven kilometer.

De inmiddels 100-jarige mevrouw Gies hielp Anne Frank en haar gezin onder te duiken in Amsterdam. Net na de arrestatie in 1944 vond ze het boek in het bekende Achterhuis.

'Ik ben nu 100 jaar. Dat is een imponerende leeftijd, die ik ook nog in redelijke gezondheid heb bereikt. Dan kun je zeggen dat je geluk hebt gehad en het hebben van geluk lijkt de rode draad te zijn die door mijn leven loopt.'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Miep Gies samen met Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep Voskuijl, Jan Gies en Johan Voskuijl een team van helpers van acht joodse onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. In hetzelfde pand was aan de voorzijde het kantoor van Otto Frank gevestigd, waar Miep als secretaresse werkte.

Na het verraad en het wegvoeren van de onderduikers, zorgden Miep en haar collega Bep dat het dagboek van de jongste van de onderduikers, Anne Frank, uit Duitse handen bleef. Miep bewaarde Anne's schrijfsels ongelezen in een lade van haar bureau en gaf ze na de oorlog aan Anne's vader, die als enige van de acht de concentratiekampen overleefde. Hij zorgde ervoor dat Anne's erfenis in 1947 werd uitgegeven onder de titel Het Achterhuis.

Het dagboek van Anne Frank, die in 1945 stierf in het concentratiekamp van Bergen-Belsen, is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Voor meer informatie over mevrouw Gies zie http://www.miepgies.nl/

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten