Somalische minister van defensie ontvoerd

Dit is niet de verdachte....


De Somalische minister van defensie is dinsdag ontvoerd in Uganda, heeft de regering in Mogadishu bekendgemaakt....Het is  de Somalische minister van defensie Yusuf Mohamed Siad


Gewapende mannen namen minister Yusuf Mohamed Siad mee toen hij een moskee in de Ugandese hoofdstad Kampala verliet, zei regeringswoordvoerder Abdirisaq Qeylow.

Somalië is een van de gewelddadigste landen ter wereld. De regering heeft nauwelijks gezag. Het grootste deel van het land is in handen van de radicaal-islamitische groep Al-Shabab.


Een mudjahedin bij Al-Shahab

Al-Shabaab (Arabisch: الشباب, "De Jeugd") is een islamitische terroristische organisatie die actief is in Somalië. Al-Shabaab is ook bekend onder de namen: Ash-Shabaab, Hizbul Shabaab (Arabisch voor Jongerenpartij) en Popular Resistance Movement in the Land of the Two Migrations (PRM).

De organisatie ontstond in 2004 en maakte tot 2006 als jeugdorganisatie deel uit van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR). De UIR was een groep van shariarechtbanken die in eerste instantie rust wilde brengen in Somalië door de seculiere krijgsheren te bestrijden en de orde te herstellen. De orde die de UIR nastreefde was gebaseerd op de Koran.

In 2006 had de UIR een groot deel van Somalië in handen, waarna de UIR het naast de krijgsheren ook op nam tegen de Somalische overgangsregering en buurland Ethiopië. Dit mislukte, waarna Al-Shabaab zich afsplitste van de UIR. Al-Shabaab wil in Somalië, net als voorheen de UIR, een islamitische staat vestigen gebaseerd op de Koran

Al-Shabaab gold tot 2006 als een min of meer onafhankelijke jeugdbeweging onder de UIR. De organisatie opereerde vrijwel zelfstandig en werd gezien als de revolutionaire garde van de UIR. Al-Shabaab was militanter dan de UIR en raakte betrokken bij gewelddadige incidenten, zoals plunderingen van dorpen, het mishandelen van te uitdagend geklede burgers, ontvoering van journalisten en de moord op gewonde Juba Vallei Alliance soldaten in het ziekenhuis.

In de tweede helft van 2006 had de UIR een groot deel van Somalië in handen, waaronder belangrijke steden als Jowhar, Kismayo, Beledweyne en de hoofdstad Mogadishu. Alleen de noordelijke regio’s die zich al van Somalië hadden afgescheiden (Puntland, Somaliland) en enkele gebieden in het zuiden van Somalië werden niet door de UIR gecontroleerd.

Vanaf december 2006 verloor de UIR snel terrein na nederlagen in gevechten met troepen van de internationaal erkende Somalische overgangsregering en het Ethiopische leger. Het christelijke Ethiopië was Somalië binnengevallen omdat zij de overgangsregering steunde en een moslimstaat als buurland niet zagen zitten.

Tijdens de neergang van de UIR gingen zo'n 3.000 leden van de jongerenorganisatie van de UIR (Al-Shabaab) ondergronds. Al-Shabaab richtte zich op de guerrillastrijd en vormden een rebellenleger. De rebellen richtten hun aanvallen op de Somalische overgangsregering, op het Ethiopische leger en later op Afrikaanse vredestroepen van de Afrikaanse Unie.

De UIR trok zich na de nederlaag terug uit Somalië en vestigde zich in ballingschap in Eritrea. Na vredesbesprekingen sloot de gematigde vleugel van de UIR zich aan bij de overgangsregering, de voormalige leider van de UIR - Sharif Sheikh Ahmed - werd op 31 januari 2009 president van Somalië. De meer radicale delen van de UIR, waaronder Al-Shabaab, verwierpen de vrede. Ze zetten de strijd voort samen met andere militante islamitische organisaties en met hulp van buitenlandse moedjahedienstrijders. Andere militante UIR-leden richtten de PRM op, deze PRM wordt gezien als ‘officiële opvolger’ van de UIR. De PRM en Al-Shabaab werken nauw samen.

Al-Shabaab wil, net als voorheen de UIR, een islamitische staat vestigen in Somalië. Als eerste stap ziet Al-Shabaab de invoering van de sharia.

Geschat wordt dat Al-Shabaab tussen de 3.000 en 7.000 actieve leden heeft. Al-Shabaab wordt min of meer formeel geleid door Sheik Mohamed Mukhtar Abdirahman ook wel bekend als ‘Abu Zubeyr’ of ‘Moktar Ali Zubeyr’. Geografisch gezien is Al-Shabaab verdeeld in drie groepen: de regio Bay en Bokool (geleid door Abu Mansur), de zuidelijke regio samen met Mogadishu en als derde Puntland en Somaliland in het noorden.

Als vierde regio wordt de Juba Vallei genoemd, deze wordt geleid door Hassan Abdillahi Hersi ook wel ‘Turki’ genoemd. Turki is geen lid van Al-Shabaab maar onderhoudt wel stevige banden met de organisatie. Volgens de Verenigde Naties opereren de regionale groepen in belangrijke mate zelfstandig hetgeen regelmatig aanleiding is voor interne frictie. Binnen de regio’s zit de organisatie hiërarchisch in elkaar. De strijders worden getraind in Somalië en Eritrea.

Het vermoeden bestaat dat Al-Shabaab deels gefinancierd wordt met geld afkomstig van de Somalische piraterij. Andere financiers zijn onder andere extreme moslimorganisaties in Iran, Libië en Egypte en Somaliërs in het buitenland. Ook Eritrea wordt ervan verdacht Al-Shabaab te financieren en te bewapenen.

De Somalische leden van Al-Shabaab behoren hoofdzakelijk tot de Somalische Hawiye clan. Hoewel Al-Shabaab niet veel leden telt, is het toch een machtige organisatie in Somalië. Dit heeft Al-Shabaab te danken aan het feit dat Somalië al vanaf 1991 geen centrale regering meer heeft en door samenwerking met krijgsheren die ze ten tijde van de UIR bestreden.


Al-Shabaab rekruteert jihadisten in Somalië en het buitenland in haar strijd tegen ‘de vijanden van de Islam’. In Somalië worden burgers gedwongen zich aan te sluiten bij Al-Shabaab. In het buitenland rekruteert Al-Shabaab binnen de Somalische diaspora onder andere in de Verenigde Staten en Engeland. De organisatie wordt gezien als terroristische organisatie door de Verenigde Staten, Noorwegen en Zweden. Al-Shabaab komt voor op de Amerikaanse terreurlijst

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten