Zwitserse schrijver Jacques Chessex overlijdt tijdens openbare discussie


Jacques Chessex 1934-2009
YVERDON-LES-BAINS
De Zwitserse romancier Jacques Chessex, de eerste niet-Fransman die de prestigieuze literaire prijs Prix Goncourt won, is vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de burgemeester van het Zwitserse stadje Yverdon gezegd.


Chessex stortte in tijdens een openbare discussie over een toneelstuk dat gebaseerd was op een van zijn romans. Niet veel later overleed hij.

De Zwitser was een toonaangevende Franstalige schrijver en kreeg in 1973 de Prix Goncourt toegekend voor zijn roman 'L'Ogre', een grotendeels autobiografisch verslag van een moeizame vader-zoonverhouding. Dit jaar wierp Chessex nog een hoop stof op met zijn boek 'Een Jood Moet Sterven', waarin hij de moord op de joodse veehouder Arthur Bloch beschrijft.

De Zwitserse schrijver werd geboren op 1 maart 1934 als zoon van een schooldirecteur. Zijn vader pleegde in 1956 zelfmoord, een gebeurtenis die diepe sporen naliet. Als 18-jarige verkreeg hij al bekendheid met zijn poëzie, maar hij vestigde zijn naam definitief met verschillende romans toen hij in de 30 was.
Bron: AP

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten