Prins Willem Alexander reikt Antonio Cassese en Benjamin Ferencz Erasmusprijs 2009 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt vrijdag 13 november 2009 in Paleis Noordeinde de Erasmusprijs uit aan de Italiaanse jurist Antonio Cassese en de Amerikaanse jurist Benjamin Ferencz.


De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een andere thema binnen dit kader centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid'.De laureaten vertegenwoordigen twee belangrijke pijlers waarop de erkenning van het internationale strafrecht berust. De ene pijler is de blijvende bewustwording van en de maatschappelijke aandacht voor oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. De andere pijler is de institutionele erkenning en vormgeving van de berechting van deze misdaden.

Antonio Cassese (1937), hoogleraar internationaal recht te Florence, was de eerste President van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Na zijn aftreden leidde Cassese onder meer de Commission of Inquiry on Darfur, ingesteld door de Veiligheidsraad in 2004. Momenteel is hij President van het Libanon tribunaal in Den Haag.Benjamin Ferencz (1920) trad in 1947-1948 op als hoofdaanklager in
Neurenberg (Einsatzgruppen-proces). Als geëngageerd burger en op persoonlijk initiatief ijvert hij voor de erkenning van internationaal humanitair strafrecht. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het International Criminal Court (ICC).0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten