Bij goedkoop vlees betalen dieren de prijs



Stichting Wakker Dier start een grote radiocampagne ‘bij goedkoop vlees betalen dieren de prijs’.

De campagne is een reactie op het toenemend gestunt met vlees: dit jaar is anderhalf keer zo vaak gestunt met vleesproducten als vorig jaar. Doordat supermarkten massaal stunten met vlees, moet een boer gaan stunten met zijn dieren om nog een boterham te verdienen.


Een vleeskip staat met twintig anderen op een vierkante meter in zijn eigen poep en eindigt slecht verdoofd en op zijn kop hangend in een slachthuis.  Een varken staat in een kaal betonnen hok,  met per varken een ruimte kleiner dan jouw wc (<1m2) en komt pas op weg naar de slacht voor het eerst buiten.

Consumenten denken nog te vaak dat de vee-industrie een ver-van-mijn-bord-show is. De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 14 dieren uit de vee-industrie, via het goedkope vlees uit de supermarkt.

Wakker Dier zal komende weken met zes verschillende radiospotjes de dieronterende leefomstandigheden van varkens en kippen aan de kaak stellen.

Meer informatie en de mp3 bestanden van de spotjes vind je hieronder

Varkens hebben minder ruimte dan jij op je wc: Varkens zitten in krappe hokken met circa 10 hokgenoten. Er zitten n tot drie varkens per vierkante meter. Dat is vaak niet eens voldoende om ongestoord te liggen. Hoewel een varken zindelijk is, moet hij poepen en slapen op dezelfde plek.



Varkens leven zonder stro in een kaal betonnen hok: Hoewel een handje stro per dag al voldoende zou zijn om veel frustratie te voorkomen, is dat teveel werk. Bij gebrek aan afleiding gaan varkens aan elkaars staart bijten. Preventief knipt de boer daarom de staarten eraf ... vaak zonder verdoving. Het van nature levendige varken wordt zo een gefrustreerd varken.

Varkens komen pas voor het eerst buiten op weg naar de slacht: Nergens ter wereld leven zoveel varkens per oppervlakte als in Nederland. Maar waarom zie je ze dan nooit? Minder dan 3% van de varkens in Nederland mag naar buiten; dit zijn de biologische varkens. Een modderpoel is alleen weggelegd voor de grootste boffers: minder dan 1% van de varkens. De rest zit binnen. Ze komen alleen buiten bij veetransporten van fokkerij naar mesterij of op weg naar de slacht.

Kippen staan hun hele leven in hun eigen poep: Nadat tienduizenden vleeskippen bij elkaar in een stal zijn gezet, wordt de stal niet meer verschoond voordat de kippen zijn geslacht. Zes weken lang staan en liggen de kippen in hun eigen poep. Dat is niet alleen vies maar de poep brandt zelfs in hun voetzolen en huid. Een groot deel van de kippen heeft daardoor voetzoolontstekingen, borstblaren en borstpukkels.

Kippen worden met twintig op een vierkante meter gepropt: Er wordt in de wet en door boeren niet gesproken over het aantal kippen per vierkante meter, maar het aantal kilo’s (levende) kip per vierkante meter. Dat is nu ongeveer 45 kilo en wordt volgend jaar 42. Dat betekent ongeveer 20 kippen per vierkante meter.

Kippen worden niet goed verdoofd bij de slacht: Wetenschappers achten het ‘zeer aannemelijk dat onder de huidige praktijkomstandigheden een aanzienlijk deel van de dieren niet voldoende wordt bedwelmd in het elektrische waterbad.’ Kippen worden express onvoldoende verdoofd: de slachters zijn bang dat een hoger voltage de vleeskwaliteit vermindert.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten