Resten van Nero's draaiende eetzaal blootgelegd in Rome


De ingang van Domus Aurea nu


Op de Palatijn, een van de zeven heuvels van Rome, heeft een team archeologen onder leiding van een Franse architect de resten blootgelegd van een indrukwekkende draaiende eetzaal van keizer Nero. Nero regeerde over het Romeinse rijk van 54 tot 68 na Christus. Er werd ook een deel opgegraven van het mechanisme dat de draaibeweging van de vloer verzekerde.


'Dat mechanisme heeft tot vandaag geen equivalent en is een uniek element van de Romeinse architectuur', meldt het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek.


De eetzaal maakte deel uit van het 'Domus Aurea' of Gouden Huis, het keizelijke paleis dat Nero op de Palatijn liet bouwen en dat uitgebreid werd beschreven door de historicus Suetonius. Die had het onder andere over de Cenatio rotunda, de eetzaal die dag en nacht traag rondjes draaid.


Suetonius (Romeins geleerde en tevens biograaf van keizer Nero, 75-150 na Chr.) geeft ons, in zijn biografie over Nero, een idee van de enorme afmetingen van het paleis: 


'De voorhal was zo hoog dat een kolossaal bronzen beeld van Nero (Collosus Neronis, gemaakt door de griek Zenodoros) met een hoogte van zevenendertig meter rechtop in de hal kon staan, en zo breed dat de hal een zuilengang van drie rijen zuilen bevatte van een mijl lang. Binnen het complex bevond zich een ovaal, kunstmatig meer groot als een zee. Wanneer de keizer een feest gaf, werden banketten geserveerd op bootjes en in bordelen aan het meer waar vrouwen van adel de dienst uit maakten. Nero had langs de oevers groepen gebouwen laten plaatsen die steden moesten voorstellen. Het paleis had landerijen met korenvelden, wijngaarden, weiden en bossen in bonte variaties met alle  soorten tamme en wilde dieren.'   
Bron: AFP  
               Afb: Muurschildering in het 'Gouden Huis' van keizer Nero
verhaalt over de legendarische strijd met de Spartanen

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten