Delfts systeem voorspelt overstromingen Vietnam Overstromingen komen veel voor in Vietnam

Nederlandse technologie moet Vietnam helpen om de afvoer van de Rode Rivier in het Aziatische land beter te voorspellen. Onder toeziend oog van staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) en haar Vietnamese collega Nguyen Thai Lai, werd zondag een overeenkomst getekend. Door het systeem zijn overstromingen eerder te voorzien.

Vietnam gaat gebruik maken van technologie die gebasseerd is op satellietgegevens en is ontwikkeld door het Delftse aardobservatiebedrijf EARS en onderwijs- en onderzoeksinstituut UNESCO-IHE. Het systeem brengt neerslag en verdamping in kaart, waardoor de afvoer van de rivier wordt berekend.De afgelopen twintig jaar hebben overstromingen van de Rode Rivier voor bijna 3,5 miljard euro schade aangericht. Vorig jaar nog werd de delta door een grote overstroming getroffen, waarbij 2600 vierkante kilometer onder water kwam te staan en 120 slachtoffers vielen.

Dijkverbetering en wateropslag in opvangbekkens blijken niet genoeg te zijn. Door het gebruik van de Nederlandse technologie moeten vroegtijdig maatregelen kunnen worden genomen en moet de bevolking eerder gewaarschuwd worden. Nu is er nog vaak een gebrek aan meetgegevens.

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten