NASA bombardeert maan op zoek naar water


De plek van de inslag, de stofwolken kwamen tot 10 kilometer hoog

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag een spectaculaire actie uitgevoerd. Met enorme snelheid werden een draagraket en een sonde op het oppervlak van de maan afgeschoten.

In de stofwolken hopen wetenschappers sporen van water en ijs te vinden, van levensbelang voor een eventuele kolonisatie van de maan.



De missie begon in juni, toen de NASA twee maansatellieten lanceerde. Een van de twee, de LRO, brengt momenteel het oppervlak van de maan nauwkeurig in kaart. De tweede satelliet, de Lcross, is betrokken bij het experiment van vrijdag.

De inslagen vonden plaats om 13.31 uur Nederlandse tijd. Als eerste stap werd de verder nutteloos geworden draagraket die de LRO en de Lcross naar de maan heeft gebracht, afgeschoten op de Cabeus-krater bij de zuidpool van de maan. Het gevaarte van 2300 kilo sloeg in met een snelheid van 9000 kilometer per uur.

Door de botsing is een metersdiepe krater ontstaan in het maanoppervlak. Alles wat zich op en onder de grond bevindt, werd opgeworpen in een stofwolk, die naar verwachting ongeveer 10 kilometer hoog zou zijn. Daar vloog de Lcross vervolgens doorheen. Voordat de satelliet enkele minuten later zelf insloeg, stuurde de sonde gegevens over de samenstelling van de stofwolk terug naar de aarde. Uit de analyse van die gegevens zal moeten blijken of er water is aangetroffen.
Bron: NASA

0 Reacties >>REAGEER<<:

Een reactie posten